

Selv om mange av paragrafene er like er det fortsatt to forskjellige regelverk som gjelder for de ulike bofelleskapene. Borettslag må forholde seg til Burettslaglova og et sameie har Eiersekjonsloven å følge. Den største forskjellen er at i et sameie kan en selv velge om du ønsker å leie ut eiendommen eller bruke den selv. I et borettslag skal det tilrettelegges for at andelseieren har rett på egen bolig. Det er begrensinger på utleie i et borettslag. I et sameie er du seksjonseier, i et borettslag eies ikke eiendommen i et felleskap, men en sammenslutning av forskjellige eiere. I begge boformene har du eksklusiv rett til å bo.
I et borettslag er generalforsamlingen det øverste bestemmende organet. Her har alle andelseierne forslags-, tale-, og stemmerett. Før generalforsamlingen skal det foreligge en formell innkalling som skal ha minst en frist på 8 virkedager. Her skal det også informeres om saker som skal behandles under dette møtet. Borettslag er regnskaps-, og revisorpliktig. Ordinær Generalforsamling skal være avholdt innen utgangen av Juni måned.
På Generalforsamlingen velger dere et styre som har ansvaret for driften og forvaltningen. Styret tar alle avgjørelser i den daglige driften, men må følge burettslaglova, vedtekter og andre beslutninger som generalforsamlingen har fattet. Det skal være minst tre styremedlemmer og en av dem skal være styreleder.
I et sameie kalles det øverste bestemmende organet årsmøte. Her har seksjonseiere forslags-, tale-, og stemmerett etter prosentvis fordeling av boarealet. Her skal det foreligge en innkalling med saksliste minst en frist på minst 8 virkedager. Alle sameier har plikt til ordentlig og tilstrekkelig regnskapsførsel. I en ny lov av 2018 er bare sameier med flere enn 21 som plikter å ha regnskapsfører og revisor. Sameier med færre en 21 kan velge det bort. Også her skal ordinært årsmøtet være avhold før slutten av Juni.
Årsmøtet bestemme hvordan styret skal være sammensatt. Det skal bestå av mins tre personer og en av dem skal være styreleder. Styret har ansvar for drift og forvaltning av sameie, men må følge eierseksjonsloven, vedtektene og andre beslutninger som årsmøtet har tatt.
Borettslag har ikke lov å nedfelle vilkår i vedtektene som tar hensyn til kjønn, etnisitet, religion, livssyn, seksuell orientering, kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk. I loven heter det at dette ikke er en saklig grunn for å nekte godkjenning av en andelseier.
Sameier kan derimot ha i vedtekter at det er en viss type beboere som blir godkjent. I disse tilfellene må omstendighetene regnes som saklig grunn for at dette ikke skal være i strid med lovverket.
Hvordan man finansierer en bolig i et borettslag og et sameie er vanligvis forskjellig.
Andelsleiligheter i et borettslag er i all hovedsak finansieringen delt opp i to deler. Innskudd som kjøper selv må skaffe til veie (ca 30% av kjøpesummen). Og en fellesgjeld tatt opp borettslaget, dette må en betale renter og avdrag på dette månedlig. Fellesgjelden følger boligen ved et eventuelt salg. Kjøper du brukt bolig i et borettslag slipper du å betale dokumentavgift.
Når du kjøper bolig i et sameie må du som kjøper normalt skaffe til veie hele kjøpesummen. Her må en også betale dokumentavgift i størrelsesorden 2,5 % av kjøpesummen.
Du har forkjøpsrett i et borettslag om du er medlem, det gjelder også ved videresalg. Etter at medlemmene som vil bruke sin forkjøpsrett har gjort det, er det fritt frem for andre.
I et sameie er det vanligvis ikke forkjøpsrett, med mindre det er knyttet opp mot et borettslag og da gjelder det bare nybygg.
Mangel på betaling av felleskostnader i et borettslag er det styret som har ansvaret for å drive inn. En tommelfingerregel er at ved 3 måneders mislighold bør det iverksettes tiltak som å begjære boligen solgt. Legalpanterett er 2 G. Tingretten tar denne avgjørelsen.
Sameiet har sikkerhet i hver eierseksjon. Dersom en av eierne ikke betale felleskostnader, eller ødelegger felles eiendom, har de andre eierne pantsikkerhet inntil 2 G (Folketrygdens grunnbeløp)i hans eller hennes bolig. Styret har ansvaret for å kreve inn manglende betaling. Dersom eier ikke betaler kan sameie kreve tvangssalg. Sameiet har førsteprioritet på å få det eieren skylder.
Du har et vedlikeholdsansvar i borettslag ved å vedlikeholde og holde orden på din bolig. Slik at det ikke oppstår noen skader eller ulemper for de andre andelshaverne. Borettslaget har det samme ansvar når det gjelder inngangspartier, tak, fasader fellesarealer både inne og ute.
Etter ny lov av 1 januar 2018 har eierseksjonsloven laget nye klare regler for vedlikehold av egen seksjonseier. I §§§ 32, 33, og 34 m.fl er det nye regler for erstatning ved forsømmelse av vedlikehold.
Det er forskjeller i borettslag og sameier, men vil vanskelig tro at en merker det i det daglige, uansett hvilken bo-sammensetning du velger.